HTML

Soha el nem mondott történeteim

Lengyelország után Amerikába jöttem tapasztalatokat, emlékeket, ismerősöket és benyomásokat gyűjteni - ezeket tervezem itt megosztani veletek!

Címkék

buli (10) busz (3) erasmus (8) foto (15) furcsa (2) hoeses (3) honvagy (4) india (3) iskola (5) koli (5) munka (1) nevek (2) nyelv (5) off (1) otthon (4) pajtasok (27) program (17) utazas (25) video (4) vonat (12) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2011.04.20. 20:21 JankaPolak

Shimlába? Motoron? Én? ... Miért ne?

Miért ne? Az én esetemben inkább miért?… Talán többen tudjatok, van bennem egy nagyon régi, kisgyerekkorban kialakult (belém nevelt?) félelem a motoroktól. Óvodás voltam, amikor az igazgatónő akkor 16 éves lánya ártatlanul meghalt egy motorbalesetben. Azóta sem ültem motoron – egészen február közepéig. Itt ugyanis a közlekedés szerves és elhanyagolhatatlan része a motor.

Ne de hogy is áll össze a híres/hírhedt indiai forgalom? Alapvetően a rendszer elkepesztően kaotikusnak tűnik, de mégis működik. Két alapszabály van: az erősebb kutya elve, valamint a “dudálok, tehát vagyok”. Egyszerű: a gyalogos megáll a biciklinek, a bicikli a riksának, az a motornak, a motor a tuk-tuknak, az az autónak, az autó a busznak, a teherautónak meg mindenki. Ja, és közben dudálnak.

Ebben a káoszban és a világ köztudottan egyik leglerobbantabb úthálózatának ismeretében, némi otthonról hozott alap motor-iszonnyal jogosnak tűnt a kérdés: ÉN?!

Szóval hogy is jött az ötlet? Még két hete felmerült: Shimlába kell menni és pont. Ez a meseszép, aprócska hegyi város édes brit jegyeket hordoz, és tökéletes helyen, a Himalája lábánál fekszik. Gyerünk hát! Nora és Cathy tovább szervezték az ügyet (nem hiába németek): menjünk motoron! – szólt a terv. Nora indiai barátja, Preet egy közepesen leharcolt motor büszke tulajdonosa. Cathy a helyi német „kolóniából” megismert Peterrel egyeztetett. Ő két évre jött egy német tulajdonú agráripari céghez dolgozni kb. a sales-marketing és K+F határterületére. Örömmel tapasztalta az alacsony árakat, így be is szerzett SOS egy meglehetősen fullos motort, a hazai árak töredékéért. Az én sofőröm Jose, az egyik brazil lakótársam lett, aki egy előző brazil lakótárstól vette a motorját, aki szintén az előzőtől, tehát a motor eredete és kora ismeretlen. Márkáját tekintve azonban minden hímnemű indiai álma, a férfiasság megtestesítője: egy eredeti Bullet. Jose tíz hónapra jött ide, és mivel itt valóban a közlekedés szerves része a két kerék, megtanult motort vezetni és megvette a járgányt. Vagy fordítva.

Szóval a csapat összeállt: 3 motor, 3 sofőr, 3 potyautas, 1 úti cél – indulás.

Shimla kb. 120 km-re van Chandigarh-tól. 2 órás út, gondolhatnánk. De nem Indiában! (És hegyen, és motoron…) Valójában busszal ez álíltólag 4-5 óra lenne, motoron alapesetben rövidebb, de tény, hogy meg-megálltunk, fényképezkedtünk, megebédeltünk, csak úgy kinyújtóztattuk a lábunkat, szóval csak meglett az az öt óra.

A megérkezést követően – mikor már kiszabadult a fejünk a bukósisakból, és újra tudtunk kinyújtott lábbal járni – nekiindultunk a városnak: hegynek fel, hegyről le. Shimlában – az útikönyvek szerint – 2 igazán említésre méltó látnivaló van: a „Mall”, ami valójában egy kisboltok sokaságából álló nagyon hosszú bevásárló utca; és egy katolikus templom. Szombatra az előbbi jutott: klasszikus csavargás a bazársoron, naplemente-nézés, random teázás. (Jujj, meséltem már, hogy a „masala caj”-nál nincs jobb a földön? Mézédes tea, fűszerekkel, tejjel, tejszínnel és gigantikus mennyiségű cukorral, de az ételekről majd egy külön posztban.) Majd hazasétáltunk a kényelmes, de nem extra szállodánkba. Az állapotunkat jellemzi: vettünk fejenként 2 doboz sört, és egy után elaludtunk.

Másnap a cél a reggel 9-es angol nyelvű mise megtekintése… lett volna. Szerettük volna Preetnek, a szikh barátunknak megmutatni egy katolikus mise hangulatát, no meg persze minket is vonzott az egész. No, hát a terv sajnos kútba esett, olyan jó indiai módon, a pap távolléte miatt, amiről sehol semmi infót nem találtunk, sőt, konkrétan a templom sem nyitott ki. Egy zseniális reggelivel kárpótoltuk magunkat, majd 10 körül bekóboroltunk az akkor már nyitott templomba. Érdekes keveredése volt ez az indiai és a nyugati kultúrának: a hindu templomokban ugyanis mindig le kell venni a cipőt. Hát ez itt, a katolikus templomban is így alakult. Egyébként teljesen klasszikus épület, orgona, szószék, kimondottan hangulatos, a falon az ismerős „kinek-kinek emlékére” meg „hálából és köszönettel” táblák – csupa jellegzetes itteni névvel. Nagyon különös keverék ez!

A gyors vizit után irány a következő cél: a hegy tetején lévő hindu templom, amit a majomistennek szenteltek. Miért jó helyiekkel (is) utazni? Többek között azért, mert ezt az álomszép helyet az útikönyvem nem említette.

A felfelé vezető út lábánál egy tábla vár.

Igen, ideális bázis fogadások megkötésére. A cél nálunk is adott volt: 30 percen belül kell felérnünk. (Nesze neked, Janka, versenyszellemmel megáldott motorosokkal utazni.) Örömmel jelentem: megcsináltunk. Nem rohanva, sőt, még úgy is sikerült, hogy útközben egy orcátlan majom lelopta Cathy arcáról a napszemüveget. Szerencsére jött a felmentő sereg egy helyi öreg személyében. Legfőbb fegyvere egy zacskó mogyoró volt, és nem félt használni. A sikeres mentés után 20 rúpiát (kb. 80-90 Ft) kért a napszemüvegért cserébe. Jose azonban gyorsan kapcsolt: OK, 20 rúpia, de miénk a maradék mogyoró. Az üzlet megköttetett.

A vicc az egészben, hogy Preet előre mondta, hogy ha valamire nem vigyázunk, és egy szemtelen majom elcsórja, a helyiek pénzért szerzik vissza. Ki van ez találva. (Amúgy ezért is jó itteniekkel mozogni.) Szóval szerintetek mennyire röhögtünk (magunkon) ezután?

Innentől az események felgyorsultak, és az érdekességi mutatójuk kilengett. Mínuszba. Visszasiettünk a szállodába a cuccainkért, épp jókor, mert már vagy másfél órája el kellett volna hagynunk a szobát. (Szerencse, hogy ez itt India, és valóban más az időkezelés, mint az otthon megszokott.) Felpattantunk a motorra és hazagurultunk. Ennyi.  Na és akkor még az egész elejére képzeljétek oda, hogy ez mind a random amritszari út után történt, amikor is két éjszakát utaztunk egymást követően, ilyen-olyan buszon alvással. De akkor jó az élet, ha zajlik, nem?

Gondolok rátok,

Janka

 

2 komment

Címkék: foto utazas pajtasok


A bejegyzés trackback címe:

https://polakwegier.blog.hu/api/trackback/id/tr642843304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csotilaci 2011.05.24. 16:53:30

Szia RokonLány!
Mondom, hogy Te vagy a másik "génhibás" - kb. ezeket éltem meg, amikor Delhiből "autóztunk" Chandigarba egy Marutival(másutt meséltem neked részleteseb róla...). Ezzel együtt csúcs az az ország. Gazdagon jössz haza, ha megosztod velük a Lelkedet... :)))
Bármit mond, bárhogy aggódik is érted édesanyád, vagy a nagyid, én nem féltelek!
Bátran, előre!

Üdv,
Az "öregbohóc"

Csotilaci 2011.05.24. 17:25:29

Kedves "JankaBarátok"!
Utazása elején egy hosszabb magánlevélben írtam meg Jankának azt, amit anno a 80-as években én megélhettem, "saját szemüvegemen" át láthattam Indiából (lehet, nem véletlen, hogy pont Chandigarhba vitt akkor a Sorsom...). Most gondoltam egyet, és levél publikus részét ide másolom, megosztom Veletek is, hogy lássátok, ez a Lány most épp az "Isten lábát" fogdossa. Meg hát az is igaz, hogy "több szem többet lát". Tehát az idézet magamtól:

"Az én "sztorim":
Valamikor a 80-as évek végén én többször is jártam Indiában magyar gazdasági kiállítások szervezése kapcsán. Egyik ilyen a Delhi Nemzetközi Vásár magyar részvétele volt, amikor is kb. 6 hetet voltam kinn. Szóval akkor azért volt idő "szétnézni" :)))
A kiállításunkat egy delhi cég építette, amelynek a tulajával (Family Bali) igen jól összebarátkoztam (gyakorlatilag náluk éltem, csak néha mentem a hotelba aludni - mellesleg érdekes volt egy indiai család belső életében megtapasztalni a kőkemény kasztrendszert: volt ott egy Daaso nevű kb. 10 éves "érinthetetlen" gyerek, mint házi szolga! Nehéz volt megértenem, ahogy bántak vele... ...miközben nagyon művelt, jó emberek voltak!).

Szóval a család nagyija viszont Chandigarhban élt, és egy hétvégén meglátogattuk (lehidalt a mama, amikor lehajoltam és megérintettem a szárija szélét - kifejezvén a "családfő" iránti tiszteletemet). Részletekre már nem igen emlékszem, de arra. pl. igen, hogy egyik éjjel még a dzsungelba is kimerészkedtünk. Ott volt az, hogy "egyéletemegyhalálom", ugyanazt a helyi csapvizet ittam, mint ők (nem akartam megbántani őket a "fehérembereskedéssel"...) ...és soha semmi bajom nem volt! (Egy ott kapott, névvel gravírozott ronda műanyag kulcstartót a mai napig őrizgetek... hozzám nőtt...)

Az is egy hatalmas "élmény" volt, ahogy Delhiből odajutottunk - éjjel, "autóval" (egy Maruti) az indiai országúton a tulaj fia, Manu Bali vezetői tudománya közepette (inkább egy ejtőernyős ugrás!).
Később a srác járt nálunk itt Pesten, még Szentendrét is megmutattam neki sok egyéb mellett (de aztán sajnos megszűnt a kapcsolat - akkor még nem volt net, levelezni meg én mindig is utáltam, mert macerás...).
Egy másik "kasztos" élményem hozzá kötődik: vidékre menet, kuriózum mutatási céllal bevitt egy vidéki nyomornegyedbe (az országútról lekanyarodva behajtottunk a nyakigdzsuva kellős közepébe...), és azt mondta, nézzem meg, hogy emberek így képesek élni! Érted??!! Mintha nem is az ő országa és az ő népe lett volna az a sok nyomorgó!! Abszolúte "kívülről nézte", és megmutatta az idegennek, mint "helyi specialitást". Nekem, a "szocialista embertípusnak", aki ráadásul keceli katolikus, ezt elég nehéz volt megértenem, feldogoznom. De rá kellett jönnöm, az ő társadalmi berendezkedésükben valóban ezen az "eleve elrendeltséget" ennyire természetesnek elfogadó mentalitáson alapszik a nyugalom és béke.
De fura egy világ, az biztos!!!
(Később is igen sokat dolgoztam indiaiakkal németországi vásárokon - szerettek engem, megbíztak bennem, mert megértettem őket, és a néha tán kicsit furcsa, nehézkesnek tűnő üzletelési módszereiket. Volt hozzájuk türelmem, ki tudtam várni, hogy megnyíljanak, elhagyják a "félelmeiket", és azután már minden könnyedén megy velük az üzletben is. De addig azért kell hozzájuk igen sok türelem, ami nem kifejezetten a "fehér ember" jellemzője... Ezt jótanácsnak szánom: "színesedj be" kicsit, ha tényleg kíváncsi vagy rájuk, mert csak akkor van esélyed, hogy megmutassák valódi önmagukat! Anélkül is kedvesek, mosolyognak, de "titkaikat" csakis a "színes ember"-nek adják oda!!!)

Aztán voltam velük hindu templomban is, rendes "misén", végigjártuk az összes isteneket füstőlőket gyújtva (kb 3 óra hosszat tartott...). Aztán ott láttam azt is, hogyan tanítanak a guruk és szentemberek...

Agrában meg láttam egy épülő templomot, ahol kézzel faragták a gyönyörűbbnél nagyszerűbb növényi díszítéseket kőből - azt mondták akkor, kb. 100 éve épül a templom, és még ujabb 90-100 év telik el, mire kész lesz, és szebb lesz, mint a Taj Mahal. Elgondolkodtam akkor azon is, mit jelent filozófiai szinten az, hogy "hosszú táv/rövid táv", meg milyen más összefüggésben látja a generációk egymásra épülését, folyamatos összatartozását egy olyan nép, amely ilyenre képes! Gondold csak el: a tervező úgy tervezte meg az épületet, hogy tudta, soha sem fogja készen látni, de még azok sem, akik épp akkor dolgoztak rajta, amikor én ott jártam! És mégsem vontak vállat, hanem csinálták, teljes odaadással, átéléssel, gyönyörűre. (Ha Agrában jársz, keresd meg, kíváncsi vagyok, hol tartanak most, közel 30 év múltán...)

Összegészében hatalmas élmény volt. Neked is azt tanácsolom, ne "turistáskodj", hanem merülj bele az ő hétköznapi életükbe, amennyire csak lehetséges (élj úgy, ahogy ők!), és akkor olyan titkok tudója leszel, mint kevesen az emberek között. Akkor megláthatod a lelküket is, ami valahol ugyanolyan "fehér", mint a miénk...

Persze ma már biztosan ott is minden másképp van, bár akkor az volt az érzetem, hogy India az az Ázsia, amely soha sem hódolt be legbelül az euroamerikai "csillivillinek". Talán azért, mert ők maguk éppen eléggé színesek és csillivillik."

Eddig az idézet.
És amiket itt írogat, abból azt szűröm le, hogy ez a "fehér lány" igyekszik úgy, olyan "színes lélekkel" élni ott idegenben, hogy végül az ujja köré csavarja őket és nagyon "gazdagon" tér haza!
És akkor már én sem éltem hiába!

Ezért szeretem a "szivárványos lelkű" Jankát!
süti beállítások módosítása