HTML

Soha el nem mondott történeteim

Lengyelország után Amerikába jöttem tapasztalatokat, emlékeket, ismerősöket és benyomásokat gyűjteni - ezeket tervezem itt megosztani veletek!

Címkék

buli (10) busz (3) erasmus (8) foto (15) furcsa (2) hoeses (3) honvagy (4) india (3) iskola (5) koli (5) munka (1) nevek (2) nyelv (5) off (1) otthon (4) pajtasok (27) program (17) utazas (25) video (4) vonat (12) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

2008.11.25. 18:12 JankaPolak

Wrocławi tudósítónk jelenti

Ideiglenesen Wrocławban - avagy a történelmi hűség és történelemben jártas pajtások kedvéért Boroszlóban - tartózkodó kollégánktól kaptuk a hírt, hogy a város gyönyörű, az időjárás pedig nem szavakba önthető. :)

Na már most én azt hiszem, életemben először láttam szakadó hózáport és napsütést egy időben. Ha jól emlékszem, az alábbi kép éppen ezelőtt készült. (És persze elképesztő-jujj-nagyon hideg volt. Csak hogy törekedjek a választékosságra!)

Na de kezdjük csak az elején! Szóval pénteken indultunk, de persze megint nem ment minden simán. Miért is menne? Juan 2 órával az indulás előtt lemondta az utat, amitől kapásból kicsit felforrt az agyvizem, de amikor kiderült, hogy Dominika sem jön, akkor pláne összedőlt a világképem. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy náluk alhatunk, szóval SOS hostel keresésbe fogtunk. Természetesen minden telis-teli, de mint tudjuk, az élet megoldja saját magát, hát végül egy igen olcsó és kellemes placcot találtunk ötünknek, ugyanis a végső csapat így állt össze: a szokásos David-Evren-Janka trió + Ola, a szobatársném és Mateusz, a csoporttársam franciáról.  

Az út több, mint négy óra, este volt, mire megérkeztünk, szakadó hó és igen kegyetlen szél. Tudom, most Pesten is cidriznek a jegesmedvék, de ez a rendes csontighatoló hideg mellbevágott. (Tudjátok, van a kabát alá bebújó hideg, meg az, ami átmegy a kabáton, mint egy kés. Na, ez az utóbbi volt.) Segáz, Mateusz hozott egy kis vodkát, majd az nyilván segít.

A hangulatot már csak némi érzelmi zűrzavar árnyékolta be. Ola szakítófélben volt (konkrétan szakítás után) David által összezavart fejjel, amit Mateusz nem segített kitisztítani, sőt. De ennyit a virágnyelvű pletykálásról, remélem azért, hogy a hangulat átjön. Fagyos, na.

Mindemelett nem dobta fel a kedvünket, hogy már nem találtunk semmit nyitva, csak egy éjjel-nappalit, de végülis mindenki megdicsérte a mirelit-pizzámat. Olát végül némi vodkával igyekeztem felvidítani, másnapi bevallása szerint konkrétan leitattam, de persze ezzel egyáltalán nem értek egyet. Mondjuk úgy diszkréten, hogy végülis hamar elszenderedett a csapat.

Szombat reggel azonban belevettük magunkat a városnézésbe, és igyekeztünk egyetlen szegletet sem kihagyni. A fő vezérelv a "KERESD A TÖRPÉT" játékunk volt. Ugyanis a város - többek között - arról híres, hogy egy zseniális ötlettől vezérelve 2005 óta aprócska bronz törpe szobrocskák bukkannak fel a legváratlanabb helyeken - és maradnak is ott, például a beépített GPS nyomkövetőnek köszönhetően. Hiszen olyan cukik (bocs, de nincs rá más szó), hogy gond nélkül elhihető, ha valaki meglépne velük. A számuk folyamatosan nő, a hétvégén 106-nál járt, ahogyan hallottuk. Egyszerűen szerelembe kell velük esni! Komolyan! Vasárnapra nem maradt más, mint az, hogy Olával felváltva sikítoztuk: SO CUUUUTEEEE!" (Ok, azért én hamarabb meguntam...)

Szóval most következzék egy csokorra való törpe! (Éljen soká a képzavar intézménye! És megint!) :) 

Az első szerelemnek különös varázsa van. Így voltam én is az alábbi aprósággal, aki - igen! - egy napraforgót fog egy lámpaoszlop tövében lévő padon a főtéren. Hát nem meg kell zabálni?

És ezek a kis huncutok valóban bárhol felbukkanhatnak. Az alábbi például felmászott egy lámpaoszlopra. Nincs mese, mosolyogni kell! Muszáj! :)

Ez a kettő meg görgeti a díszburkolat kövét. Természetesen a sityakjuk fényesre van simizve. (Igérem, hamarosan visszakapcsolok az alapszókincsre, de most kellenek ezek a szavak, mint cuki és simi!)

Őrületes egyenlőség vágyamnak nagyon jót tett a vagány kerekesszékes manó megtalálása. Juhúúúúú! Suhanunk vazzeeee! :)

És a törpök reflektálnak a környezetükre! Imádnivaló, hogy az alábbi, kicsit smucig-fejű manó egy nagy zsák pénzzel a kezében egy bank előtt ácsorog. Egy helyi képzőművész csinálja őket, el kell ismerni, hogy profi! És nem tudom a pontos mechanizmust, de az elfogadó bizottságot is illeti egy baráti vállveregetés. Van humora a városvezetésnek, na!

Az alábbi manócska a másik kedvencem. Egy könyvesbolt előtt ücsörög és zabálnivaló. Pont. Ola konkrétan haza akarta vinni. Hát ismerjétek meg a szobatársnőmet - amikor nagggyon lelkes! :) 

 

És végül egy klasszikus egy lengyel étterem elől. Ez a csöppség pierogit majszol, ami egy tipikus itteni cucc. Egy fajta töltött tészta, többnyire káposztával, hússal vagy gombával. (Ez utóbbi itt igen olcsó lehet, mindenhol használják. Hm. A kajákról később.) Szóval következzék a manó és a pierogi!

Persze a város nem csak manókból áll. Ottvan például a csudaszép főtér avagy piactér, középen a városházával. Utólag, a képeket nézegetve, kicsit olyan érzésem van, mintha igen hasonló dolgokat mutanék mindig, de ottlenni nem egyforma ám. Ez a város például valaha Németországhoz tartozott, tehát a lánykori neve Breslau, és ez az építkezésén is hagyott némi nyomot. Furcsa volt az adok-kapokról beszélgetni Olával, hogy is élik ezt ők meg, mert én csak az elcsatolt részekről tudok mesélni, ők meg túlnyomórészt kaptak. Például Sziléziát a második világháború után. Ha pontosak az információim, előtte ez a rész utoljára a 10. században tartozott hozzájuk. Na most akkor hogy is van ez? Történelem óra vége. Voilá, a főtér!

Vagy csak egy szeglete! Annyira lenyűgöz minden apró részlet. És lassan úgy érzem összeáll a kép: az alapján, amit eddig láttam, az országnak éles karaktere van. És én szeretem.

Szóval szombaton csámborogtunk, több-kevesebb szisztémával. A kevesebb során találtuk az alábbi szoborcsoportot egy eldugott utcácskában. Természetesen David azonnal rávette magát a malacra, hogy hergelje Evrent, de ez már csak így van és így is lesz.

Elkeveredtünk az Odera partra, ami itt nem nehéz, lévén a várost átszeli a folyó és rengeteg apró szigetecskéje van. (Persze a hétvégén találtam konkrét számokat, adatokat, és most sehol semmi, úgyhogy most meg kell elégednetek az általánossággal!) A folyóparton áll az Egyetem, amely igen nagy elismertségnek örvend, belül pedig csupa-csoda. Bementünk két terembe is, és az, hogy lenyűgöző, csak halványan adja vissza a szépségét. Vaku használat persze tiltva, így csak remélem, hogy átjön a miliő!

Azért egy csoportképet ejtettünk itt is, olyan varázsos volt a hangulat!

És tudjátok, a mániám: a részletek! Hát nézzétek ezt!

Ezután bekeveredtünk egy templomba, aminek az egyik kápolnája már a Karácsonyra készülődik. Meseország épül! Állítólag ez itt gyakori, számomra nagyon különleges volt. Képzeljetek el egy zenélő-villogó-mozgó szobát csupa-csupa karácsonyi díszben. Ámulatos!

Utána a panoráma kép felé vettük az irányt, ugyanis itt is van egy Feszty-körképhez hasonló csoda, ami a racławicei csatát ábrázolja. Gyengébbek kedvéért ez az 1793-as oroszok elleni győztes csata. (Imádok okoskodni útikönyvvel az ölemben.) Anyagi megfontolásból csak Evren tartott velem (noha szerintem nem volt földhöz vágó a beugró), és ő mondjuk rendesen tátotta a száját, nem látott még ilyet. Amúgy tényleg kiköpött Ópusztaszer, szinte a méretek is megegyeznek, (a mienk talán egy-egy méterrel nagyobb) és pöpec angol audioguide-ot is kaptuk, jó volt na! Fénykép nincs, persze tilos volt.

Este vacsi, rászokom a végén a Sphinxre, majd irány haza, és szolid italozgatás. Van egy lengyel kifejezés: ha valakinek "kemény feje van", az azt jelenti, hogy bírja az italt. Ola megállapította, hogy mi "keményfejűbbek vagyunk" mint a fiúk, akik nagyon szórakoztatóra iszogatták magukat. Szokás szerint rengeteget röhögtünk, a visszatérő játék a mi lengyeltanításunk volt, ha hazamegyek mutatok vicces szavakat, bővül a szókincsem rohamléptekben!

Vasárnap pikk-pakk összekaptuk magunkat, a cuccokat ledobtuk az állomáson, megvettük a jegyeket, így nyertünk még egy egész félnapot a városban, amit ismét lődörgéssel és törpe vadászattal töltöttünk. (Mondjuk ez utóbbi kicsit drasztikusan hangzik.) Búcsúzásképp sok szeretettel küldöm még egyszer nektek a piacteret borús éggel és egy galambbal.

Majd még egyszer derűs éggel és sok galambbal.

Csütörtökön érkezem, és noha azt mondtam, hogy meglepetés parti nem kell, azért a jégszobrot nem kell kidobni! ;)

Remélem, hogy látlak mindannyiótokat, már alig bírok magammal! 

Sok puszi addig is!

J.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://polakwegier.blog.hu/api/trackback/id/tr82788232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurvamacska 2008.11.26. 13:27:40

Hát ezek a törpék tényleg zabálnivalóak!!! :)

Ricsmond · http://arvair.blogol.hu/ 2008.11.26. 19:46:53

A sok "ari" meg "cuki" törpike közül Érdekes módon nem a gazdag, sem az artisa (oszlopramászó), sem pedig a szakács, de nem is az erőművészek a golyóval keltették fel a lányok érdeklődését, hanem a könyves figura.
Gé, már tudom, hogy van valami a háttérben a könyvtáros szakmában!;)
De még mindig nem értem a női "logikát"... :)

Ricsmond · http://arvair.blogol.hu/ 2008.12.03. 15:59:29

Jó volt úja látni, gyere minél sűrűbben! És ezt nem az mondatja velem, hogy kitömtél lengyel sörökkel. -nem mintha nem lennék megvesztegethető...:)
süti beállítások módosítása